sobota, 9 marca 2013

Chrupiące ciastka z melasą


Bardzo słodkie i chrupkie :) Coś pomiędzy kruchym ciastkiem,a pierniczkiem. Można dodać różne przyprawy, lub aromaty, ja użyłam przyprawę do piernika.

Ciastka z melasą

Składniki:

170 g masła

1/2 szklanki cukru

żółtko 1 jaja

1/2 szklanki melasy z trzciny cukrowej

2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika lub inna wg uznania

dodatkowy cukier do obtoczenia ciastek

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Cukier i masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko, po ubiciu dodajemy melasę i mieszamy do połączenia się składników.
2. Mąkę przyprawę i sodę przesiewamy przez sito i łączymy z resztą składników mikserem.
3. Formujemy ciastka wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze, lekko spłaszczamy i pieczemy około 10 min, do czasu, aż się zrumienią. Studzimy na kratce :)




1 komentarz: