środa, 31 sierpnia 2011

Ciasto podwójnie pomarańczowe (Double orange cake)


Pewnie się zastanawiacie dlaczego podwójnie, otóż dlatego, że na wierzchu znajduje się lukier na bazie soku pomarańczowego, który również znajduje się w składnikach ciasta. Miałam pewne wątpliwość odnośnie tego przepisu, ale po pierwszym kęsie rozeszły się natychmiast. Przygotowanie jest proste, ciasto piecze się krótko, a rezultaty zaskakują. Jest miękkie jak biszkopt i delikatne w smaku, nie czuć za mocno cytrusów, ponadto jest wilgotne i spływający z niego lukier doskonale komponuje się z całością. Polecam gorąco! :)



Double orange cake
przepis pochodzi z

Składniki:

175 g miękkiego masła

175 g mąki


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


175g cukru


3 jaja


sok i skórka otarta z jednej dużej pomarańczy


Lukier:

2 łyżki marmolady morelowej lub brzoskwiniowej

100 g cukru pudru

sok i skórka otarta z połówki pomarańczy


Przygotowanie:(przyda się okrągła forma o śr. 20cm)

1.Masło utrzyj z cukrem za pomocą
miksera, dodaj jajka, sok i skórkę z pomarańczy, na końcu mąkę całą za jednym razem. Ucieraj aż masa będzie gładka. po czym przełóż ją do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.

2. Gdy gotowe ciasto ostygnie, posmaruj je lekko podgrzaną marmoladą, i polej lukrem zrobionym z cukru pudru, soku i skórki pomarańczowej.

Smacznego

xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz