Pewnie się zastanawiacie dlaczego podwójnie, otóż dlatego, że na wierzchu znajduje się lukier na bazie soku pomarańczowego, który również znajduje się w składnikach ciasta. Miałam pewne wątpliwość odnośnie tego przepisu, ale po pierwszym kęsie rozeszły się natychmiast. Przygotowanie jest proste, ciasto piecze się krótko, a rezultaty zaskakują. Jest miękkie jak biszkopt i delikatne w smaku, nie czuć za mocno cytrusów, ponadto jest wilgotne i spływający z niego lukier doskonale komponuje się z całością. Polecam gorąco! :)
Double orange cake
przepis pochodzi z
Składniki:
175 g miękkiego masła
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175g cukru
3 jaja
sok i skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
Lukier:
2 łyżki marmolady morelowej lub brzoskwiniowej
100 g cukru pudru
sok i skórka otarta z połówki pomarańczy
Przygotowanie:(przyda się okrągła forma o śr. 20cm)
1.Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodaj jajka, sok i skórkę z pomarańczy, na końcu mąkę całą za jednym razem. Ucieraj aż masa będzie gładka. po czym przełóż ją do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.
2. Gdy gotowe ciasto ostygnie, posmaruj je lekko podgrzaną marmoladą, i polej lukrem zrobionym z cukru pudru, soku i skórki pomarańczowej.
Smacznego
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz