środa, 17 sierpnia 2011

Breadsticks


Dziś coś na słono, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, doskonałe na imprezę w formie przegryzki. Nadajemy im smak posypując ulubionymi ziołami, lub przyprawami, a w celu urozmaicenia podajemy z dipami.

Breadsticks:
przepis pochodzi z

Składniki:

450 g mąki

saszetka suszonych drożdży 1x7g

250-275 ml wody

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ulubione zioła, przyprawy
Przygotowanie:

1. w misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wlać wodę i uformować ciasto.

2. masę przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto ok 10 min, aż będzie miękkie i plastyczne. Nie należy podsypywać mąką.

3. uformować 12 paluchów po 60g o długości ok 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min.

4. po czasie posmarować wyrośnięte ciasto oliwą i posypać paluszki wybranymi dodatkami. Pieczemy je 20 min w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Smacznego

xxx


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz