Zapraszam na przepyszne muffiny z borówkami. Najlepsze 15 min po wyjęciu z piekarnika z ulubioną kawą. Nadają się na słodkie śniadanie, jak i popołudniowy deser. Użyłam mrożonych borówek zebranych latem z własnej plantacji ;) Są na prawdę bardzo dobre mięciutkie, pachnące- idealne. Chyba najlepsze muffiny z owocami jakie jadłam.
Blueberry muffins
Składniki na 12 muffinek:
2 jaja
200 g cukru (można dać mniej są mocno słodkie)
125 ml oleju
cukier waniliowy/esencja waniliowa
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml śmietany 12% (dałam jogurt grecki)
Nadzienie owocowe:
150 g borówek
50 g cukru
Przygotowanie:
1.Borówki ugotować z cukrem na dżem, jeśli jest za rzadki dodać łyżeczkę mąki i zagotować w celu zagęszczenia. Masę owocową pozostawić do wystudzenia.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym/esencją, podczas ubijania wlać olej, miksować do połączenia składników.
3. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na zmianę dodawać mąkę i śmietanę mieszając łyżką do wyczerpania składników i ich połączenia.
4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do foremki nakładamy 1/2 objętości ciasta, po czym łyżeczkę czubatą dżemu borówkowego, na koniec uzupełniamy drugą porcją ciasta zakrywając owoce.
5. Pieczemy 25 min, aż patyczek wkłuty w środek wyjdzie suchy, a muffiny będą wyrośnięte i rumiane.
Wierzę, ze najlepsze! Wyglądają ultra smakowicie :)
OdpowiedzUsuń