piątek, 11 listopada 2011

Kruche ciastka z płatkami owsianymi



Nie są to typowe ciastka owsiane, są to raczej ciastka maślane z dodatkiem płatków owsianych i przyozdobione żurawiną. Dodatek dobrego cukru waniliowego podnosi smak tych słodkości, są kruchutkie, maślane i w sam raz słodkie, płatki owsiane dają im orzechowy aromat. Są naprawdę pyszne, na imprezie goście się dziwili, że to domowej roboty, a nie kupne, mam nadzieje, że to komplement ;) 100 razy lepsze od Digestive serio :)

Kruche ciastka z płatkami owsianymi:
przepis z:

Składniki:

200 g miękkiego masła ( w przepisie jest 225g, ale to jest za dużo, a podejrzewam, że można dać nawet 175g bez zmiany smaku ciastek)

175 g cukru drobnego

2 duże żółtka jaj

esencja waniliowa, lub prawdziwy cukier waniliowy dla nadania aromatu

275 g mąki

50 g zwykłych płatków owsianych do obtoczenia ciastek (ja dałam ok 70g do masy gdyż nie chciały przywierać do ciastek i całość wymieszałam mikserem)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

30 sztuk suszonej żurawiny (namoczonej we wrzątku przez 5 min,po czy odcedzonej i osuszonej)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.

2. Masło utrzyj z cukrem, esencją , dodaj żółtka zmiksuj, dodaj mąkę i płatki owsiane i dokłądnie połącz składniki.

3. Na blasze układaj w odstępach 3cm kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i na środku wciśnij żurawinę. Piecz ok 20 min, aż ciastka będą złociście brązowe.

Smacznego :)

xxx




Babeczki z ciasteczkiem w środku



Mam dziś dla Was przepis z internetu na bardzo fajne babeczki czekoladowe z niespodzianka w środku- masą cząsteczkową. Są proste w przygotowaniu chociaż jest trochę zmywania, ale warto. Ciasto podobne jak na naszego polskiego murzynka, ale odmianą jest właśnie słodkie zaskoczenie wewnątrz :) Babeczki są wilgotne, przyjemnie kakaowe z lepką czekoladową ganache na wierzchu. Polecam!


Babeczki z ciasteczkiem w środku:

Składniki:

Ciasto babeczkowe:

2 szklanki cukru
1-3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao do pieczenia
1-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 duże jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy
1 szklanka wrzącej wody


Masa ciasteczkowa:

85 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 1 jajo
1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1-2/3 szklanki groszków czekoladowych, lub posiekanej drobno gorzkiej czekolady


Czekoladowe ganache:


2 szklanki śmietanki kremówki 30%

2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka, lub wg uznania)


Przygotowanie:

Masło z cukrami ubijamy





Dodajemy mąkę i posiekaną czekoladę






Masa na nadzienie gotowa, można ją schłodzić w lodówce.

Masa na babeczki

Mieszamy w misce mąkę, cukier, kakao, środki spulchniające i sól



Do suchych składników dodajemy mokre składniki oprócz wody i mieszamy mikserem,
po czym dodajemy szklankę wrzątku i znowu miksujemy, ciasto nie musi być idealne.

Do wgłębień w muffinkowej formie wlewamy masę czekoladową do 2/3 pojemności i wkładamy na do masy kulkę z masy ciastowej. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min. Z przepisu wychodzi ok 35 babeczek.



W czasie pieczenia przygotowujemy ganache. Śmietankę podgrzewamy w rondelku i bardzo ciepłą wlewamy do posiekanej czekolady, mieszamy i czekamy aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszane ganache studzimy do temp pokojowej, o później chłodzimy, aż osiągnie taką konsystencję, aby można było zamaczać w niej czubki babeczek. Jeśli za bardzo zgęstnieje można podgrzać ją w kąpieli wodnej.


Ostudzone babeczki moczymy w kremie, chłodzimy i robimy to drugi raz, jak już pierwsza warstwa zastygnie. Można przystroić babaeczki kolorową posypką, ja zrobiłam tak dla dzieci, co bardzo im się podobało :) 6-latek powiedział, że "babeczki są bardzo smakowite", chyba należy mu wierzyć ;) A malutka Marianna zjadła ich 4!!