Deser z jabłkami na 4 miseczki:
Składniki:
2 duże jabłka
filiżanka rodzynek namoczonych w mocnej herbacie
łyżka, lub dwie miękkiego masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżka mąki pszennej typ 2000 (razowej)
łyżka cukru kryształu (można więcej wg uznania)
2 garści płatków owsianych
3 białka, 3 łyżki cukru pudru
Cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dusić, aż zmiękną. Po ok 10 min dodać rodzynki i cynamon.
2. Mąka, cukier kryształ i masło utrzeć na kruszonkę, dodać płatki i wymieszać. Odstawić na bok.
3. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem.
5. Na dno miseczek ułożyć jabłka ok 1/3 wysokości, na to wyłożyć masę bezową i posypać kruszonką. Zapiekać ok 20 min w 180 stopniach.
Smacznego