niedziela, 12 maja 2013

Exotic fruit tray bake



Owsiana krajanka, zamiast egzotycznych owoców dałam rodzynki i nasiona słonecznika. Wyszła bardzo dobra, coś ala takie batony owsiane typu Crunchy. Godne polecenia szczególnie ze względu na prostotę wykonania. Domowe- zawsze lepsze prawda? :)


Exotic fruit tray bake
źródło

Składniki:

150 g masła

75 g cukru brązowego (dałam 50g zwykłego)

75 g golden syrup

225 g płatków owsianych

75 g owoców suszonych

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Małą foremkę prostokątną lub kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło, cukier, golden syrup roztopić w garnku.
3. Płatki owsiane, owoce suszone wymieszać w misce ze szczyptą soli. Wlać do nich mokre składniki i dokładnie wymieszać.
4. Masę owsianą wyłożyć do formy, wyrównać łyżką i piec około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać parę minut, po czym ciasto wyłożyć na kratę. Wystudzić około 15 min i pokroić na prostokąty.

Smacznego :)