Bardzo smaczna tarta, doskonałe jest w niej połączenie migdałów i kawałków czekolady zatopionych w masie z serka ricotta. Nie jest pracochłonna, a wygląda jakby spędziło się nad nią pół dnia. Polecam :)
Torta di ricotta
Składniki:
Spód:
160 g mąki
20 g kakao
szczypta soli
60 g cukru pudru
110 g schłodzonego masła
Nadzienie:
250 g serka ricotta
40 g cukru pudru
trochę skórki startej z cytryny (do smaku)
1 jajko i 1 żółtko
100g posiekanej gorzkiej czekolady
szklanka posiekanych migdałów do posypania
Przygotowanie:
1. Suche składniki na spód wymieszaj i dodaj do nich posiekane masło. Zagnieć ciasto i schłódź je 20 min zawinięte w folię spożywczą. Po czasie rozwałkuj ciasto do wielkości formy do tarty (średnica 22cm) i schowaj do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Serek ricotta ubij łyżką, dodaj cukier, jajka i wymieszaj energicznie, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w masę. Wyłóż nadzienie na schłodzony spod, wyrównaj wierzch i posyp posiekanymi migdałami. Piecz ok 30 min, należy uważać żeby brzegi się nie spiekły.
Smacznego
xxx