niedziela, 1 stycznia 2012

Sernik Nowojorski


Niesamowicie pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, lepszego nie jadłam i pewnie długo nie zjem. W wigilie tak się najadłam, ale sernik mnie "wołał", nie mogłam sobie odmówić, zaskoczona jego smakiem byłam nie tylko ja, ale wszyscy. Wymyśliłam sos malinowy, który doskonale komponował się z całością. Spróbujcie koniecznie! Nawet myszki go polubiły ;)

Sernik Nowojorski
przepis Marthy Stewart

Składniki:

Spód:

paczka, albo półtora paczki ciastek Digestive

pół kostki stopionego masła

forma okrągła 26 cm, folia aluminiowa

Przygotowanie:
- Formę do pieczenia należy otworzyć z obręczy, podstawę zasłonić folią i zamknąć okrąg, folia ma chronić sernik w czasie pieczenia w kąpieli wodnej. Po zamknięciu obręczy formy zaginamy folię do brzegów, po czym całą formę kładziemy z powrotem na folii i całą folią dokładnie osłaniamy formę.
- Ciastka należy pokruszyć wymieszać ze stopionym masłem i wysypać nim formę ugnieść spód i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

1500 g sera 3 krotnie mielonego (użyłam President)

2 i 1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

1 szklanka śmietany 12%

ekstrakt waniliowy, lub nasiona z laski wanilii

5 jajek

Przygotowanie:

- nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, przygotowujemy brytfannę, w której zmieści się forma

- ser należy wymieszać mikserem z cukrem, i mąką na gładką masę bez grudek. Dodać śmietanę, ekstrakt i miksować. Cały czas miksując należy kolejno wbijać do masy jaja. Gdy całość się połączy (ok 3 min) masę serowo wylewamy na spód po same brzegi formy, sernik nie urośnie.

- ostrożnie wkładamy formę do brytfanny, wlewamy wrzątek do brytfanny, tak aby sięgał połowy wysokości formy. Pieczemy ok 1h 15 min, sernik na wierzchu będzie ścięty a wewnątrz półpłynny. Studzimy ciasto w temperaturze pokojowej ok 4 h a później wkładamy do lodówki najlepiej na noc, albo przynajmniej na 6h.

Smacznego