niedziela, 4 września 2011

Muffiny bananowo-brzoskwiniowe




Trochę zmodyfikowałam przepis, nie miałam malin i zamiast nich dałam brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska, nie są za słodkie, w smaku podobne do chleba bananowego równie wilgotne i miękkie, na wierzchu posypane chrupiącym słonecznikiem. Doskonałe do zabrania na piknik ;)



Muffiny bananowo-brzoskwiniowe
źródło


Składniki:

150g rozpuszczonego masła

150 ml mleka

150 g cukru

2 bardzo dojrzałe banany rozgniecione widelcem na papkę

150 g brzoskwiń / malin

3 jajka

300 g mąki (dałam 200g pełnoziarnistej i 100 g zwykłej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier Demerara i nasiona słonecznika do posypania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.W misce wymieszaj mokre składniki. czyli mleko, masło i jajka z cukrem. Odmierz odpowiednią ilość mąki i za jednym zamachem wsyp do miski z masą jajeczną od razu dodaj banany i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj wszystko łyżką tak, aby nie był śladów suchej mąki, nie za długo.

2. Przełóż masę do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Posyp po wierzchu cukrem Demerara i słonecznikiem. Piecz ok 30 min.

Smacznego

xxx









2 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie! =] aż ślinka cieknie. Jak tylko skończę I fazę South Beach to sobie chyba takie upiekę! =)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie są inne muffiny ? Jak i gdzie szukać?

    OdpowiedzUsuń