Trochę zmodyfikowałam przepis, nie miałam malin i zamiast nich dałam brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska, nie są za słodkie, w smaku podobne do chleba bananowego równie wilgotne i miękkie, na wierzchu posypane chrupiącym słonecznikiem. Doskonałe do zabrania na piknik ;)
Muffiny bananowo-brzoskwiniowe
źródło
Składniki:
150g rozpuszczonego masła
150 ml mleka
150 g cukru
2 bardzo dojrzałe banany rozgniecione widelcem na papkę
150 g brzoskwiń / malin
3 jajka
300 g mąki (dałam 200g pełnoziarnistej i 100 g zwykłej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier Demerara i nasiona słonecznika do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.W misce wymieszaj mokre składniki. czyli mleko, masło i jajka z cukrem. Odmierz odpowiednią ilość mąki i za jednym zamachem wsyp do miski z masą jajeczną od razu dodaj banany i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj wszystko łyżką tak, aby nie był śladów suchej mąki, nie za długo.
2. Przełóż masę do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Posyp po wierzchu cukrem Demerara i słonecznikiem. Piecz ok 30 min.
Smacznego
xxx
Wyglądają idealnie! =] aż ślinka cieknie. Jak tylko skończę I fazę South Beach to sobie chyba takie upiekę! =)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gdzie są inne muffiny ? Jak i gdzie szukać?
OdpowiedzUsuń