niedziela, 13 stycznia 2013

Muffiny z borówkami (Bluberry muffins)


Zapraszam na przepyszne muffiny z borówkami. Najlepsze 15 min po wyjęciu z piekarnika z ulubioną kawą. Nadają się na słodkie śniadanie, jak i popołudniowy deser. Użyłam mrożonych borówek zebranych latem z własnej plantacji ;) Są na prawdę bardzo dobre mięciutkie, pachnące- idealne. Chyba najlepsze muffiny z owocami jakie jadłam. 

Blueberry muffins

Składniki na 12 muffinek:

2 jaja

200 g cukru (można dać mniej są mocno słodkie)

125 ml oleju 

cukier waniliowy/esencja waniliowa

250 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 ml śmietany 12% (dałam jogurt grecki)

Nadzienie owocowe:

150 g borówek

50 g cukru

Przygotowanie:

1.Borówki ugotować z cukrem na dżem, jeśli jest za rzadki dodać łyżeczkę mąki i zagotować w celu zagęszczenia. Masę owocową pozostawić do wystudzenia.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym/esencją, podczas ubijania wlać olej, miksować do połączenia składników.
3. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na zmianę dodawać mąkę i śmietanę mieszając łyżką do wyczerpania składników i ich połączenia.
4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do foremki nakładamy 1/2 objętości ciasta, po czym łyżeczkę czubatą dżemu borówkowego, na koniec uzupełniamy drugą porcją ciasta zakrywając owoce.
5. Pieczemy 25 min, aż patyczek wkłuty w środek wyjdzie suchy, a muffiny będą wyrośnięte i rumiane.





1 komentarz: