Mój sylwestrowy wypiek dodany na bloga ze sporym opóźnieniem :) Bardzo proste w wykonaniu babeczki, super czekoladowe, chociaż w cieście jest tylko kakao. Polewa bardzo prosta, a ozdoby to zwykłe czekoladowe drażetki, można użyć innych ulubionych łakoci. Ciasto jest mocno wilgotne i puszyste. W zasadzie bez polewy są już świetnym deserem na imprezę. Dałam trochę więcej cukru niż w przepisie, bo duża ilość kakao spowodowała lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada. Do polewy użyłam pół na pół mleczną i gorzką czekoladę. Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet na trzeci dzień. Gorąco polecam :)
Dark chocolate cupcakes
Składniki (na około 9 babeczek):
25 g kakao do wypieków
50 g miękkiego masła
100 g cukru (dałam trochę więcej)
1 jajo
85 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
100 ml śmietanki kremówki 30%
100g czekolady gorzkiej 70% kakao
(dałam pół na pół gorzką i słodką i jeszcze cukier puder do smaku)
Dodatkowo:
M&Ms, Malteser lub inne drażetki czekoladowe
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekaenik do 200 stopni, i przygotuj formę na muffinki ze specjalnymi papilotkami.
2. 100 ml gorącej wody wymieszaj z kakao na gładką pastę i pozostaw do wystudzenia.
3. Masło i cukier ubij na gładką masę, dodaj jajo i miksuj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki wcześniej przesiane i zmiksuj.
4. Na koniec do masy dodaj roztwór kakaowy i dokładnie połącz wszystkie składniki. Piecz około 17-20 min, aż będą wyrośnięte, a patyczek wbity w środek wyjdzie z babeczek suchy. Ostudź na kratce.
5. Na polewę, śmietankę podgrzej prawie do wrzenia w rondelku, i zalej nią posiekaną czekoladę. Obracaj powoli miską, tak aby czekolada mogła się równomiernie rozpuszczać. Na koniec wymieszaj polewę, aż będzie gładka. Lekko masę schłodź i udekoruj babeczki polewając każdą łyżeczką polewy i dowolnie ozdabiaj.
Smacznego :)
Dzięki! Zapraszam na mojego nowego bloga https://littlebigjourney.pl/
OdpowiedzUsuń