Moje ulubione, piekłam je już wiele razy, przepis sprawdzony, niezawodny :) Wiele osób prosiło mnie o przepis, odkładałam to w nieskończoność i się w końcu udało. Polecam :)
Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
240 ml oleju rzepakowego
200 g cukru
4 jaja oddzielnie żółtka i białka
4 łyżki mleka
180 g drobno startej marchewki
120 g posiekanych orzechów (dowolnych ja daje trochę migdałów
trochę włoskich)
100 g rodzynek (pomijam)
240 g mąki tortowej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon wg uznania
Składniki na krem:
2 opakowania serka cream cheese np. Twój Smak Piątnicy, lub gęsty jagurt grecki
dodatkowo do smaku cukier puder, sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik
rozgrzać do 190 stopni, przygotować okrągłą formę o średnicy 23 cm, wyłożoną
papierem do pieczenia (tylko dno).
2. Olej i cukier ubić lekko mikserem, dodać żółtka i mleko
ubić. Wmieszać do masy startą marchewkę, orzechy, rodzynki wymieszać. Na koniec
dodać do masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Całość dokładnie wymieszać, tak żeby składniki się połączyły.
3. W
oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie łyżką do
przygotowanego ciasta, tak żeby piana nie opadła, ale żeby dokładnie została
rozprowadzona w cieście
4. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec około 50 min,
aż patyczek wetknięty do środka wyjdzie suchy. Składniki na krem wystarczy ze sobą połączyć.
Dzięki za przepis szukałam takiego pewniaka
OdpowiedzUsuńDzięki, zapraszam na mojego nowego bloga https://littlebigjourney.pl/
Usuń