środa, 24 lipca 2013

Butterfly cakes



Przepyszne babeczki z kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Cudowne, pięknie się prezentują i smakują :) Polecam.



Butterfly cakes

Składniki:

Babeczki ( 14 sztuk) źódło

175 g miękkiego masła

175 g cukru + cukier waniliowy

ekstrakt z wanilii, lub aromat waniliowy

3 całe jaja +1 żółtko

50 ml mleka

175 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

2. Masło i cukry ubić na puszysty krem, dodać jaja, esencje, mleko, dalej ubijać, aż składniki się połączą. Na koniec w trzech partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

3. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasta do 3/4 wysokości wgłębienia, wyrównać wierzch, żeby babeczki równo wyrosły. Piec przez 20 min na złoty kolor.

Krem  źródło inspiracji

180 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej

250 g serka mascarpone schłodzony

cukier puder wg uznania

Przygotowanie:

1. Kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce. Schłodzonymi mieszadłami miksera ubijamy całość 30 sekund do 1 min, trzeba uważać bo można łatwo przebić kremówkę. Krem jest gęsty, nie spada z łyżki.

2.  Ostrym nożykiem z ząbkami odcinamy wierzch ostudzonych babeczek. Przekładamy cały krem do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ozdabiamy wierzch. Z odciętego ciasta przekrojonego na pół tworzymy "skrzydełka" i układamy na kremie. Na koniec posypujemy babeczki cukrem pudrem.

3. Babeczki najlepiej zdobić przed podaniem, jednak w lodówce krem się nie rozpływa, a wręcz sztywnieje i  ładnie zachowuje kształt.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz