czwartek, 23 lutego 2012

Deser jabłkowy






Tym razem deser bezmleczny, jabłka pod kruszonką i
pierzynką z bezy. Jest świetny, słodki wierzch, kwaskowate jabłka, miękka beza, kruchy wierzch na prawdę polecam. Bardzo szybko się robi, jest ładny i można zjeść bez wyrzutów sumienia :) Polecam!

Deser z jabłkami na 4 miseczki:

Składniki:

2 duże jabłka

filiżanka rodzynek namoczonych w mocnej herbacie

łyżka, lub dwie miękkiego masła

2 łyżki mąki pszennej typ 500

2 łyżka mąki pszennej typ 2000 (razowej)

łyżka cukru kryształu (można więcej wg uznania)

2 garści płatków owsianych

3 białka, 3 łyżki cukru pudru

Cynamon

Przygotowanie:

1. Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dusić, aż zmiękną. Po ok 10 min dodać rodzynki i cynamon.

2. Mąka, cukier kryształ i masło utrzeć na kruszonkę, dodać płatki i wymieszać. Odstawić na bok.

3. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem.

5. Na dno miseczek ułożyć jabłka ok 1/3 wysokości, na to wyłożyć masę bezową i posypać kruszonką. Zapiekać ok 20 min w 180 stopniach.

Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz