poniedziałek, 12 września 2011

Torta di ricotta (tarta z kawałkami czekolady i serkiem ricotta)




Bardzo smaczna tarta, doskonałe jest w niej połączenie migdałów i kawałków czekolady zatopionych w masie z serka ricotta. Nie jest pracochłonna, a wygląda jakby spędziło się nad nią pół dnia. Polecam :)


Torta di ricotta

Składniki:

Spód:

160 g mąki

20 g kakao

szczypta soli

60 g cukru pudru

110 g schłodzonego masła

Nadzienie:

250 g serka ricotta

40 g cukru pudru

trochę skórki startej z cytryny (do smaku)

1 jajko i 1 żółtko

100g posiekanej gorzkiej czekolady

szklanka posiekanych migdałów do posypania

Przygotowanie:

1. Suche składniki na spód wymieszaj i dodaj do nich posiekane masło. Zagnieć ciasto i schłódź je 20 min zawinięte w folię spożywczą. Po czasie rozwałkuj ciasto do wielkości formy do tarty (średnica 22cm) i schowaj do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Serek ricotta ubij łyżką, dodaj cukier, jajka i wymieszaj energicznie, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w masę. Wyłóż nadzienie na schłodzony spod, wyrównaj wierzch i posyp posiekanymi migdałami. Piecz ok 30 min, należy uważać żeby brzegi się nie spiekły.

Smacznego

xxx




2 komentarze:

  1. Coś dla mnie! Czekolada i ser to pyszne połączenie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tart nie piekę za często , ale ta wygląda zachęcająco ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń