wtorek, 15 lipca 2014

Tarta z serem ricotta i malinami


Efektowna, pyszna i prosta w przygotowaniu tarta. Świetne połączenie aksamitnego, słodkiego nadzienia z serka ricotta z lekko kwaskowatymi, świeżymi malinami. Oczywiście można wykorzystać inne sezonowe owoce, cudowna byłaby z truskawkami i borówkami :)

Tarta z serem ricotta i malinami
źródło inspiracji 

Składniki na kruchy spód (forma do tary o średnicy ok 23 cm):

215 g mąki pszennej

35 g cukru pudru

110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

ok.5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

1. Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj masło i posiekaj z mąką nożem do uzyskania kruszonki.
2. Dalej zagnieć ręcznie dodając tyle wody, alby ciasto się połączyło. Zawiń w folie w schłodź przez godzinę w lodówce.
3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie, nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż np. surową fasola. Piecz 10 min, a później bez fasoli kolejne 10 min do zrumienienia.

Składniki na nadzienie serowe:

400 g sera ricotta (użyłam tego z Lidla)

200 g cukru

3 jaja kurze

skórka z połowy pomarańczy lub jeśli ktoś woli cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
* można darować sobie cytrusy i dodać ekstrakt waniliowy lub inny aromat

65 g śmietany 18%

65 g śmietanki kremówki

opakowanie budyniu waniliowego (40g)

Przygotowanie:

1. Ser miksujemy z cukrem, sokiem i skórka pomarańczy/cytryny. Dodajemy po jednym jaju stale miksując. Na koniec śmietana i kremówka, oraz budyń waniliowy.
2. Masę wylewamy na gotowy spód i pieczemy w 180 stopniach około 30-35 min, aż masa się zetnie.

Składanki na wierzch tarty:

czerwona galaretka np.wiśniowa

2 opakowania malin

Na koniec gdy tarta będzie już zimna, układać maliny od zewnątrz okręgu, aż do wnętrza. Tężejąca galaretką przy pomocy pędzelkiem posmarować lekko maliny dla połysku. Odstawić tartę do lodówki na 1h. Tarta najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz