piątek, 18 kwietnia 2014

Szarlotka z kruszonką



Doskonałe połączenie kruchego ciasta z lekkim jabłkowym nadzieniem. Myślę, że zmieści się jeszcze na świątecznym stole obok sernika i mazurka. Gorąco polecam :)

Szarlotka z kruszonką

Składniki na ciasto kruche:

170 g mąki tortowej

55 g cukru pudru przesianego przez sito

110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

1. Mąkę i cukier posiekać z masłem nożem. Gdy składniki będą przypominać kruszonkę wyrobić ręcznie zwarte ciasto. Jeśli będzie problem z połączeniem składników dodać łyżkę wody. Wstawić ciasto do lodówki na 1h.

2. Przygotować formy do pieczenia o śr 20 cm wyłożone papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na dwa okręgi o średnicy 20 cm. Wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem i zapiec do zrumieniania w 180 stopniach.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

10 jabłek obranych ze skórki i wydrążonych

cukier i cynamon  ilość wg uznania

1-2 łyżki mąki lub bułki tartej

Przygotowanie:

1. Jabłka pokroić w drobną kostkę, prażyć w garnku z cukrem i cynamonom, aż powstanie mus. Jeśli masa jest za rzadka dodać mąkę, aby całość zagęścić.

Składniki na kruszonkę:

110 g miękkiego masła

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Składniki umieścić w misce i ręcznie wyrobić kruszonkę

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i na wierzch wysypać kruszonkę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min, aż całość się zrumieni.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz