środa, 26 marca 2014

Ciasto drożdżowe z serem, Kołocz śląski






Witajcie :) Dziś przepis na tradycyjne, w kuchni śląskiej, ciasto drożdżowe z serem zwane kołoczem. Jest to zwykłe ciasto drożdżowe z masą serową, makową lub jabłkową z kruszonką na wierzchu. Ślązacy ponoć nie wyobrażają sobie wesela bez blachy takiego ciasta. Przepis prosty, ale czasochłonny. Ciasto wyrasta podwójnie, a ser warto zmielić w maszynce. Wart zachodu, pyszny placek do popołudniowej kawy czy spotkań w większym gronie.

Ciasto drożdżowe z serem
źródło przepisu

Składniki na ciasto drożdżowe:

370 g mąki pszennej tortowej

35 g drożdży świeżych

3/4 szklanki ciepłego mleka

3 łyżki cukru

1 jajo

35 g stopionego masła

ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Rozczyn: 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukry, mleko i drożdże rozprowadzamy w miseczce i czekamy, aż drożdże się aktywują. Resztę mąki i cukier wsypujemy do miski, zalewamy rozczynem, dodajemy jajo i lekko ciepłe masło. Mieszamy po czym podsypując lekko mąką wyrabiamy elastyczne ciasto.

2. Ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1h). Po tym czasie formę prostokątną o wymiarach ok. 25x35 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy ciastem formę i znów odstawiamy do wyrastania na 40 min.

Składniki na masę serową:

Twaróg półtłusty 4 kostki

100 g masła stopionego

1 szklanka cukru (można trochę więcej bo jak dla mnie ser trochę mało słodki był)

4 jaja (oddzielnie białko i żółtko)

ekstrakt waniliowy

2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego, lub mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Twaróg mielimy jednokrotnie, białka ubijamy na sztywną pianę. Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, masłem i budyniem, na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Składniki na kruszonkę:

110 g miękkiego masła

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

1. Składniki wyrabiamy ręcznie w misce, tworząc konsystencję kruszonki.

Na koniec na wyrośnięty spód wylewamy masę serową, po czym na wierzch równomiernie rozsypujemy  kruszonkę. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1h (ja piekłam trochę dłużej) na złoty kolor. Po czasie otwieramy piekarnik pozostawiając w nim placek na 30 min. Po tym czasie można blachę wyjąć. Zaleca się poczekać z krojeniem do całkowitego wystygnięcia ciasta. Dla ozdoby można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)













7 komentarzy:

  1. Michalinko, IDEALNY ! uwielbiam go niesamowcie, mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja kocham serowce, Twój mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha❤️ mala uwaga: Kołacz śląski musi mieć ułożoną "posypke" w takie ala rybie łuski i warstwy ułożone kolejno: połowa ciasta, ser, druga polowa ciasta, kruszonka.

    OdpowiedzUsuń