Bardzo słodkie i chrupkie :) Coś pomiędzy kruchym ciastkiem,a pierniczkiem. Można dodać różne przyprawy, lub aromaty, ja użyłam przyprawę do piernika.
Ciastka z melasą
Składniki:
170 g masła
1/2 szklanki cukru
żółtko 1 jaja
1/2 szklanki melasy z trzciny cukrowej
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika lub inna wg uznania
dodatkowy cukier do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Cukier i masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko, po ubiciu dodajemy melasę i mieszamy do połączenia się składników.
2. Mąkę przyprawę i sodę przesiewamy przez sito i łączymy z resztą składników mikserem.
3. Formujemy ciastka wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze, lekko spłaszczamy i pieczemy około 10 min, do czasu, aż się zrumienią. Studzimy na kratce :)
Nie tylko wyglądają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń