Doskonałe połączenie kruchego ciasta z lekkim jabłkowym nadzieniem. Myślę, że zmieści się jeszcze na świątecznym stole obok sernika i mazurka. Gorąco polecam :)
Szarlotka z kruszonką
Składniki na ciasto kruche:
170 g mąki tortowej
55 g cukru pudru przesianego przez sito
110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
1. Mąkę i cukier posiekać z masłem nożem. Gdy składniki będą przypominać kruszonkę wyrobić ręcznie zwarte ciasto. Jeśli będzie problem z połączeniem składników dodać łyżkę wody. Wstawić ciasto do lodówki na 1h.
2. Przygotować formy do pieczenia o śr 20 cm wyłożone papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na dwa okręgi o średnicy 20 cm. Wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem i zapiec do zrumieniania w 180 stopniach.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
10 jabłek obranych ze skórki i wydrążonych
cukier i cynamon ilość wg uznania
1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
Przygotowanie:
1. Jabłka pokroić w drobną kostkę, prażyć w garnku z cukrem i cynamonom, aż powstanie mus. Jeśli masa jest za rzadka dodać mąkę, aby całość zagęścić.
Składniki na kruszonkę:
110 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Składniki umieścić w misce i ręcznie wyrobić kruszonkę
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i na wierzch wysypać kruszonkę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min, aż całość się zrumieni.
Smacznego :)