środa, 24 lipca 2013
Butterfly cakes
Przepyszne babeczki z kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Cudowne, pięknie się prezentują i smakują :) Polecam.
Butterfly cakes
Składniki:
Babeczki ( 14 sztuk) źódło
175 g miękkiego masła
175 g cukru + cukier waniliowy
ekstrakt z wanilii, lub aromat waniliowy
3 całe jaja +1 żółtko
50 ml mleka
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
2. Masło i cukry ubić na puszysty krem, dodać jaja, esencje, mleko, dalej ubijać, aż składniki się połączą. Na koniec w trzech partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
3. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasta do 3/4 wysokości wgłębienia, wyrównać wierzch, żeby babeczki równo wyrosły. Piec przez 20 min na złoty kolor.
Krem źródło inspiracji
180 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
250 g serka mascarpone schłodzony
cukier puder wg uznania
Przygotowanie:
1. Kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce. Schłodzonymi mieszadłami miksera ubijamy całość 30 sekund do 1 min, trzeba uważać bo można łatwo przebić kremówkę. Krem jest gęsty, nie spada z łyżki.
2. Ostrym nożykiem z ząbkami odcinamy wierzch ostudzonych babeczek. Przekładamy cały krem do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ozdabiamy wierzch. Z odciętego ciasta przekrojonego na pół tworzymy "skrzydełka" i układamy na kremie. Na koniec posypujemy babeczki cukrem pudrem.
3. Babeczki najlepiej zdobić przed podaniem, jednak w lodówce krem się nie rozpływa, a wręcz sztywnieje i ładnie zachowuje kształt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz