Pomysł na to ciasto wynikł z faktu, iż moja mama uwielbia chałwę, a ja zostałam poproszona o zrobienie czegoś do kawy dla gości. Skorzystałam z paru pomysłów z internetu, zlepiłam je i powstał ten łakoć. Jest słodki, tłusty, ale nie mdlący, jest ekstazą dla kubków smakowych i koszmarem dla naszych bioder, ale raz do roku kawałeczek nie zaszkodzi :) Można dodać bezów pokruszonych do kremu, ale wg mnie jest i bez nich dobry. Spróbujcie!
Ciasto z kremem chałwowym
Składniki:
2 blaty biszkoptowe. lub biszkopt z tego przepisu i forma 20x25 (super blog :):) )
Kremy:
4 łyżki advokatu, lub likieru kawowego
2 budynie waniliowe bez cukru
750 ml mleka do ugotowania budyniów
pół tabliczki gorzkiej czekolady stopionej
3 łyżki cukru pudru
300 g chałwy waniliowej
ok 2 kostek miękkiego masła
do nasączenia biszkoptu:
filiżanka mocnej herbaty
likier kawowy
Przygotowanie:
1. Biszkopty dobrze nasączyć naparem z herbaty zmieszanym z likierem (ilość wg uznania ok 1 łyżki)
2. Ugotować budynie wystudzić, muszą być w temperaturze masła. Masę budyniową dzielimy na 2 części.
3. Część chałwowa: masło utrzeć na puch (dałam 3/4 kostki masła), ucierać i dodawać po trochu budyń. Na koniec dodać pokruszoną chałwę dobrze zmiksować i dodać likier kawowy. Masę schłodzić.
4. Część czekoladowa: masło dałam 3/4 kostki ubić tak jak wyżej z budyniem. Na koniec dodać czekoladę i likier.
5. Spód posmarować 3/4 masy chałwowej, na to 3/4 masy czekoladowej, przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować kremem chałwowym, i można ozdobić różyczkami z kremu czekoladowego. Schodzić ciasto ok 1 h i podawać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz