Migdałowe Biscotti
Święta to czas spełnienia marzeń, a moim takim małym marzeniem było właśnie upieczenie tych włoskich ciastek :) Można o nich znaleźć mnóstwo informacji w internecie, moim zdaniem prawdziwe biscotti nie mogą być pieczone z masłem. Bałam się, że będą tak twarde, że nie będzie ich można ugryźć, ale na szczęście tak nie jest. Konsystencję mają identyczna z kupnymi sucharkami ( przepraszam za takie porównanie), ale ich smak i aromat są niebiańskie. Łatwo się je robi, masa ma dość dziwną konsystencję, ale po upieczeniu (dwukrotnym) w mieszkaniu unosi się zapach migdałów, cynamonu i wanilii (ja takie dałam dodatki). Polecam wszystkim nieprzekonanym :)
Migdałowe Biscotti
przepis pochodzi z
Skład:
2 jaja 1
35 g cukru + cukier waniliowy cynamon
300 g obranych ze skórki migdałów podprażonych na patelni ok 10 min i ostudzonych
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jaja ubić z cukrem i cynamonem na puszystą masę ok 5 min. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksować, na końcu wmieszać posiekane migdały.
2. Podzielić masę na 2 części na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 2 stosiki masy i uformować z nich szerokie wałki ni zbyt długie.
3. Piec ok 25 min w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika ostudzić 10 min i pokroić w poprzek na ok 2cm kawałki. Poukładać kawałki na blachę i podpiekać ok 10 min w 160 stopniach, po czym obrócić ciastka i kolejne 10 min podpiekać.
4. Gdy ciastka ostygną zamknąć je w szczelnym pojemniku, mogą być przechowywane ok 3 tygodni. Smacznego
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz