Dziś coś na słono, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, doskonałe na imprezę w formie przegryzki. Nadajemy im smak posypując ulubionymi ziołami, lub przyprawami, a w celu urozmaicenia podajemy z dipami.
Breadsticks:
przepis pochodzi z
Składniki:
450 g mąki
saszetka suszonych drożdży 1x7g
250-275 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ulubione zioła, przyprawy
Przygotowanie:
1. w misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wlać wodę i uformować ciasto.
2. masę przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto ok 10 min, aż będzie miękkie i plastyczne. Nie należy podsypywać mąką.
3. uformować 12 paluchów po 60g o długości ok 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min.
4. po czasie posmarować wyrośnięte ciasto oliwą i posypać paluszki wybranymi dodatkami. Pieczemy je 20 min w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Smacznego
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz